Vliegen - Referenties

Olivier kijk!

We schrijven aan mooie recente dag in augustus, zittend in de zon met krant in de hand kom ik een advertentie van Adventure Flights tegen. 3 introductievluchten voor een gereduceerde prijs om kennis te maken met de luchtvaart. Het leek wel een jongensdroom en na enige aarzeling toch maar opgegeven om het te proberen met in het achterhoofd; daar zal het wel bij blijven want “het is wel bobo-achtig”…

Een half uur voor de eerste les ben ik aanwezig in het mooie restaurant Brasserie Wings. Niet wetende waar je je moet melden ben ik maar even naar de bar gelopen en gevraagd waar ik moest zijn. Ik mocht gaan zitten, dan kwam er vanzelf een instructeur naar me toe. “En wilt u een kopje koffie?” was gelijk de vraag. Na 15 min kwam de instructeur en na enig uitleg van het vliegtuig zijn we de lucht in gegaan. Wat een beleving met 2 personen in de super moderne Sirius! Vliegend door, of hangend aan de lucht, zo vrij als een vogel Nederland van bovenaf bekijken. Ja ik was gelijk verkocht. Na de derde les gelijk besloten om mijn brevet te gaan halen.

De vooroordelen die in mijn hoofd zaten van het “bobo-achtige” zijn eigenlijk bij de eerste kennismaking verdwenen, de vliegschool gaf en geeft eenieder een warm gevoel en je hoort er vanaf moment 1 direct bij. Mede doordat je binnen de vliegschool in de vorm van ‘terug in de klas, gezamenlijk in de schoolbanken’ ‘je theorie kan halen zit je direct ook in een mooi team van leerlingen met hetzelfde doel.
Half september ben ik gestart met de vliegtheorie en medio mei al de theorie examens gehaald! Tussendoor heb ik wel geprobeerd elke week een uur les te nemen met instructeur (er zijn er genoeg binnen de club en je kan zelf bepalen wie je instructeur is) om de kunst van het vliegen te gaan beheersen. En dan een jaar na de eerste les mag je dan voor het eerst solo gaan vliegen. Wat een beleving, helemaal alleen in het vliegtuig de stoel naast je gewoon leeg, je vliegt nu helemaal zelf ongelooflijk wat mooi het is! En na genoeg solo-uren en lessen heb ik half oktober mijn brevet gehaald en mag het thuisfront met me mee om te kunnen ervaren waarom elke keer dat je vliegt het zo’n mooi beleving is.

Ik zal iedereen afraden om zo’n introductie-les te nemen want je bent daarna meteen verkocht en wilt niks anders meer.
Tinus Teeuwen


Hallo André,

Als een gevorderde buitenlandse vlieger verlangde ik er naar mijn vleugels weer in Nederland te strekken.
Middenmeer is voor mij een ideale locatie. Bij het eerste bezoek voelde het meteen al goed. Een mooi luchthavengebouw met restaurant Brasserie Wings dat een gezellige atmosfeer voor piloten en vliegenthousiasten biedt. Één van de instructeurs gaf mij met plezier een rondleiding van het gebouw en de vliegtuigen van Adventure Flights. Het viel me op dat al de vliegtuigen praktisch nieuw zijn, uitgerust met de modernste instrumenten.
Al snel was het mogelijk met een instructeur een paar vluchtjes te maken. André heeft een geweldige vliegkennis die hij graag met veel geduld deelt, hij heeft echt een grote passie voor vliegen.
De theorie lessen van Jacqueline waren zorgvuldig voorbereid met goed begrijpende leerstof. Bovendien zijn er regelmatig gratis theorie avonden om de vliegveiligheid te bevorderen.
Bij Adventure Flights voel ik me welkom, geniet daar van het vliegen en het gezellige restaurant. Een ideale plek voor menig vliegenthousiast!

Arjen Hensens.

Mijn interesse in de luchtvaart is, naast het hebben van een kinderdroom, pas echt aangewakkerd in de tijd dat ik bij defensie werkte. Ik had het voorrecht om te mogen dienen bij een para-infanterie compagnie. Zodoende brachten we veel tijd door in en onder vliegtuigen.

Omdat ik nog wel eens over deze mooie tijd praat leek het mijn vrouw 7 jaar geleden leuk om mij een proefles voor mijn verjaardag te geven. Ik heb deze proefles toentertijd niet verzilverd omdat ik wist dat ik direct verkocht zou zijn en meer zou willen dan een proefles.

5 jaar lang heeft deze bon in de kast gelegen en het bleef kriebelen. Ik heb de bon maar weer eens ter sprake gebracht en direct een winstwaarschuwing toegevoegd. Verrast door de positieve reactie van mijn vrouw op de winstwaarschuwing heb ik de volgende dag meteen een afspraak gemaakt bij Adventure Flights op vliegveld Middenmeer. Een klein vliegveld met brasserie Wings langs de A7 in de kop van Noord Holland.

Ik heb deze eerste “proefles” gevlogen met een oud marine-man dus de klik was er direct. Met zijn jarenlange ervaring leken de luchtvaart en de weersomstandigheden geen verrassingen meer voor hem te hebben en hij heeft mij door de lucht geloodst als een oude zeearend.

Tijdens deze proefles heeft de instructeur mijn enthousiasme nog verder weten aan te wakkeren door mij een gedeelte van de bediening in handen te geven. Bochtje links, bochtje rechts… “wel eerst even kijken of er niets aankomt Jasper…” moest ik dat nou serieus nemen??

Zoals verwacht kroop het bloed waar het niet gaan kon en heb ik mij direct na terugkomst op Middenmeer ingeschreven voor drie lessen “ervaringscursus”. Deze drie lessen tellen mee voor een eventuele vervolgopleiding dus dat zou mooi uitkomen. Geen verrassing dat ik na de ervaringscursus volledig overtuigd was van het vervolg en inmiddels het thuisfront had weten te overtuigen van de nut en noodzaak van dit vervolg.

De instructeurs van Adventure Flight kenmerken zich door hun professionaliteit, vriendelijkheid en persoonlijke aandacht en interesse. Dit gaat verder dan de lesuren want ook daarbuiten zijn ze er voor je met raad en daad en betrekken ze je actief bij de vliegclub op Middenmeer. Zo ben ik tijdens mijn opleiding mee geweest naar een Fly Inn op vliegveld Eindhoven en heb ik op clubavonden meegedaan aan circuitvliegen.

Het vliegen stroomt ze letterlijk door het bloed en dat is goed te merken aan het enthousiasme en gedrevenheid waarmee ze lesgeven.

Toeval wil dat Adventure Flights in 2021 ook begon met theorielessen op vliegveld Middenmeer. Vlieginstructeur Jacqueline bleek hier ervaring in te hebben en heeft onze groep van 16 aspirant vliegers fantastisch door de theorie geloodst. Heldere uitleg van een ervaringsdeskundige ondersteund met concrete voorbeelden uit de praktijk. En het zijn die voorbeelden uit de praktijk die je vaak bijblijven. Uiteraard zat er naast de lessen van Adventure Flights ook nog wel enige zelfstudie in maar deze combinatie en de begeleiding van Jacqueline heeft mij feilloos door de theorie-examens geloodst.

Een aantal maanden geleden was het dan zover. De instructeur geeft aan dat ik een full stop moet maken op het vliegveld. Hij stapt uit en zegt: “nu ga je solo”. Ik had verwacht heel zenuwachtig te worden van deze woorden maar dat was niet het geval. De lessen hadden me genoeg zelfvertrouwen gegeven om nu voor het eerst helemaal alleen de lucht in te gaan. Ik had wel eens gehoord dat je je eerste solo nooit vergeet en nu weet ik dat dat ook zo is!

Voor de praktijklessen was er altijd een gezonde spanning welke na de les overging in een zeer voldaan en trost gevoel. Bij het naar huis rijden na een les keek ik altijd even naar boven en dacht “ja, daar vloog ik net, onvoorstelbaar!!”.

Afgelopen week heb ik mijn opleiding af mogen sluiten met een examen. Eerlijk gezegd heb ik wel eens beter gevlogen maar volgens de examinator hoort hij dat wel vaker (😉). Nu is het tijd om de bekende “vlieguren” te gaan maken en echt te gaan leren vliegen.

Dank aan Adventure Flights en alle instructeurs. Zonder jullie had in mijn jongensdroom nooit waar kunnen maken!!

Jasper

Sirius TL30 Dag André, Vorige week zondag 28 februari jl. hebben wij, in een spontane bui, jullie prachtige nieuwe sfeervolle luchthavengebouw en vliegveld in Middenmeer bezocht. Het bleek een feestelijke dag te zijn, omdat jullie 2 nieuwe vliegtuigen in gebruik hebben genomen. We hebben genoten van een heerlijk kop koffie en rond gekeken in de hangars. Als we niet al besmet waren met het vliegvirus dan zou je dat spontaan bij jullie krijgen. Een warm welkom en iedereen bereid om informatie en uitleg te geven over de vliegtuigen en de vliegmogelijkheden. Daar hebben wij jou aan het eind van de dag ook gesproken, je bent op ons over gekomen als een bevlogen man met een passievolle vlieghobby. Wij zijn (vooral Ron die dit al 15 jaar in de uitvoering doet) zweefvliegers en bedachten ter plekke of het voor ons mogelijk zou zijn om een stapje verder te gaan. Bij thuiskomst hebben wij op de site prachtige verhalen gelezen over beginnende cursisten en lezen daar over het uitkomen van jongensdromen. Wij waren in de veronderstelling dat gemotoriseerd vliegen nooit voor ons weggelegd zou zijn. Toch wel blijkt nu. Jullie laten dit wel heel dicht bij komen en na 28 februari jl. dromen wij stiekem ook al van eventuele vluchten die we zouden kunnen gaan maken! Een jongensdroom dat ook een meisjesdroom is. We gaan ervoor om ze beide te verwezenlijken… Graag horen we wanneer een proefvlucht ergens na het midden van mei mogelijk is en wanneer de theoriecursus van start gaat. Hartelijke groet en tot (vliegens) snel! - Ron en Anita
Vliegen, dat is toch een ieders jongens droom? Ik heb altijd al een drang naar de lucht gehad, nadat ik mijn havo examen had gehaald ontving ik als cadeau van mijn ouders een tandem sprong op Texel. Hier heb ik het vliegvirus echt opgelopen denk ik, altijd maar omhoog de lucht in kijken. De daarop volgende zomervakantie heb ik hier direct een cursus voor staticline springen gevolgd en keek altijd met groot ontzag naar de piloten die de parachutisten dropten. Nu een tiental jaar later tijdens één van mijn eerste solo vluchten voelde ik de trots om zelf het poortje met hierop het boordje ' verboden voor onbevoegden' op Texel airport te openen. Vliegen bij Adventure flights is de gehele training een ontzettend gave ervaring geweest. Al tijdens de eerste vlucht zit je op de "captains seat" en mag je wat handelingen overnemen. Stap voor stap geven de ervaren instructeurs je steeds meer zelfvertrouwen en voor je het weet vlieg je het vliegtuigje veilig alleen door de lucht. Een grote ervaring was voor mij de navigatievlucht waarbij je zonder GPS (dus alleen met de kaart) naar twee elders gelegen velden vliegt. Dan uiteraard de grootste uitdaging, de uiteindelijke eerste solo vlucht…..op naar het verwezenlijken van die droom. - Patrick Bier
Tijdens een mooie zonnige zaterdag reed ik in mijn open sportautootje naar het vliegveld te Middenmeer, waar ik toevallig door iemand opmerkzaam op was gemaakt, om eens te kijken naar de activiteiten. Na wat rondgekeken te hebben werd ik aangesproken door Andre Harte van Adventure Flights. Tijdens dat gesprek gaf hij aan wat de mogelijkheden zijn, welke lesvormen, hoe de theorie in elkaar steekt enz. enz. Op weg naar huis duizelde alles nog na, maar had ik wel een proefles op zak. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik inmiddels medisch gekeurd, heb ik 6 vlieglessen gehad en ben ik aangemeld voor een Brainwash Theorieopleiding die in november op Middenmeer wordt gegeven. Buiten de lessen ben ik ook al op het veld geweest en leer ik de clubleden een beetje kennen. Iedereen gaat zeer serieus om met het vliegen en het zijn allemaal enthousiaste mensen die bezig zijn met hun hobby. Het is ook zeer laagdrempelig en je voelt je al snel welkom. Voor mij komt op 60-jarige leeftijd een jongensdroom nu wel erg dichtbij. - Erik van Egmond
Nooit gedacht dat het vrije gevoel en een jongensdroom letterlijk zo dichtbij en toegankelijk zouden zijn. Met veel plezier en lichte spanning (is trouwens heel gezond volgens André) begin ik wekelijks aan mijn vliegles met hem of Frans. Eerdaags duik ik de boeken in. Samen met een aantal andere enthousiaste piloten in opleiding volg ik dan de PPL theoriecursus. Hiermee worden we in een half jaar klaargestoomd voor het examen. Heerlijk dat deze cursus ook in Middenmeer wordt aangeboden. Alles lokaal onder één dak! Mijn ambitie: genieten van het verwezenlijken van mijn dromen. - Eman van Doorn
Als filmproductiebedrijf hebben wij vlieglessen gevolgd bij Adventure Flights. Doel: Een unieke extra dimensie toevoegen aan de naam van ons reclamebureau: The Flying Dutchmen. We maken veel filmopnames met drones en kunnen nu zelf ervaren wat onze drones voelen als ze zich eenmaal vrij door het luchtruim bewegen.. Ik heb geleerd dat je vooral dingen moet doen die je leuk vindt en als het kan dromen moet nastreven. Op deze manier proberen we ook onze filmproducties te realiseren; originaliteit en inspiratie moeten de boventoon voeren. Een parallel kan getrokken worden met de opleiding voor een eigen vliegbrevet; ooit gedroomd, nu 'in the pocket'. Het is bijzonder om te constateren dat reeds na 3 praktijklessen het vliegen grotendeels aan de student wordt overgelaten. Steile leercurves zijn aan de orde bij iedere les wat enorme inspiratie geeft voor een volgende les. Al snel komt een tweede doel aan de horizon naar boven: Solo vliegen. De eerste solovlucht mocht ik na zo'n twintig lessen maken. Na een paar goede 'touch and go's' kreeg ik van mijn instructeur te horen dat ik er klaar voor was. Het weer was prachtig en ik had er zin in. Met gezonde spanning deed ik alle checks op de "run-up area" en steeg op.. Ik klom naar 3500 voet en zat tussen prachtige wolken met voldoende zicht op de grond en niemand naast me. Een lege stoel die je stiekem al ingevuld ziet met je vriendin, je kind of je ouders. Wat een ervaring!!... echt een moment dat je nooit meer vergeet. Het oorspronkelijke uitgangspunt om alleen, met collega’s of met klanten en vrienden naar een waddeneiland of zelfs naar het buitenland te vliegen is realiteit geworden. Vooral de ongelooflijk mooie MLA vliegtuigen van tegenwoordig met stoelverwarming, leren bekleding, touch screens en zelfs een auto-pilot maken het vliegfeest compleet. Ja een mens wordt gelukkiger als hij eenmaal de vrijheid van zelf vliegen heeft geproefd! - Jochem Feldberg Kijk daar Olivier